Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Konferencia a szervátültetettek sportjáról
  [2015.09.11.] - MST - Hírkategória: Általános
  A Magyar Sportorvos Társaság (MST), az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI), a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinikája ITSK), valamint a Magyar Szervátültetettek Szövetsége MSzSz) szervezésében 2015. május 19-én konferencia rendezésére került sor a MOM Kulturális Központban.
  A konferencia résztvevőit köszöntötte dr. Soós Ágnes főigazgató (OSEI), Kiss Norbert helyettes államtitkár (EMMI), Dr. Máthé Zoltán klinika igazgató (TSK), Berente Judit elnök (MSzSz).

  Az első részben elhangzott előadások a szervátültetés és sportolás orvosi vonatkozásait taglalták: a sportorvos oldaláról (dr. Jákó Péter, OSEI), a transzplantáció történetéről (dr. Perner Ferenc, TSK). A szívátültetés és sportolás lehetőségéről (dr. Sax Balázs, Városmajori Kardiológiai Centrum), a tüdőátültetésben részesültek sportolási lehetőségeiről (dr. Lang György, Mellkassebészeti Klinika), a májátültetettek sportolásáról (dr. Gerlei Zsuzsa, TSK), veseátültetés utáni sportról (dr. Török Szilárd, TSK), a gyermekek szervátültetése és a sport problémáiról, (dr. Krikovszky Dóra, Gyermekgyógyászati Klinika), valamint transzplantáltak versenysportjáról (dr.Tóth Szabolcs, TSK, válogatott keret orvos).

  A második részben a sportszakemberek, sportvezetők, edzők beszéltek a transzplantált sportolók edzésének versenyeztetésének elméleti és gyakorlati kérdéseiről: a szervátültetettek versenyrendszeréről (Berente Judit), edzés, versenyzés módszertanáról szervátültetett sportolóknál (Horváth Gábor, tenisz), úszás és szervátültetés (dr. Pécsi Annamária, úszás), atlétikai vonatkozások (Jung Ágnes, atlétika), különbözőség egészséges és szervátültetett sportolók felkészítésében (Korányi Zsolt, tollaslabda), a versenysportra való felkészítés fizikai hatásai (Milos Imre, asztali tenisz), végül dr. Schiszler Gábor (OSEI) beszélt a sportorvosi feladatokról szervátültetett sportolók versenyeztethetőségének elbírálásánál. A zárszóban dr. Jákó Péter javasolta vizsgálati protokol kidolgozását. A konferencia ad hoc bizottságot jelölt ki erre a feladatra.

Vissza